Átlép a XXI. századba a magyar egészségügy


Az öt nemzeti programra épülő népegészségügyi program évtizedekre meghatározza majd a magyar egészségügy fejlődését. A rendszer középpontjában pedig a betegségek megelőzése és az egészség megtartása szerepel.

Ezt az emberi erőforrások minisztere mondta el csütörtökön az M1 aktuális csatornán. Kásler Miklós azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy szerdán benyújtották az országos intézetek vezetői a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokat.

A miniszter úgy fogalmazott:

„a megelőzés már akkor elkezdődik, amikor az édesanya áldott állapotba kerül, aztán folytatódik a bölcsődében, az óvodában és az iskolában is. Olyan szemléletet és környezetet szeretnénk kialakítani, amely az egészséges életmódot természetessé teszi.”

Bejelentete azt is, hogy az öt nemzeti program mellett dolgoznak az alap- és a sürgősségi ellátás fejlesztésén, valamint már elkészült a kórházi fertőzések megelőzését célzó tervezet.

A részletekről azt mondta, minden kórházban létrehoznak egy infektológus csoportot, amely folyamatosan ellenőrzi a fertőzéseket, és gondoskodik arról, hogy a megelőzés szabályait betartsák.

A kórházi fertőzések kapcsán a miniszter jelezte, Európában szinte egyedülálló fertőzésmegelőzési szisztémát szeretnének kialakítani. Az erről szóló miniszteri rendelet nemsokára megjelenik - tette hozzá.

Kásler Miklós bejelentése szerint az 1993-ban indult és azóta Európában mintaértékűvé vált nemzeti rákkontrollprogram adta a gondolatot, hogy minden lényeges betegségcsoportban kialakítsanak egy nemzeti programot.

 

https://doktorbubo.blogstar.hu/./pages/doktorbubo/contents/blog/54895/pics/lead_800x600.jpg
egészségmegőrzés,egészségügy,kásler miklós,nemzeti egészségprogram,népegészségügyi program
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?