Blogolj!

Összeomlott Nyugat-Európában az idősgondozás, mert kiestek a kelet-európai munkaerők


A nyugat-európai idősgondozást nagyrészt kelet-európai munkavállalókkal oldják meg. A koronavírus miatt egyik napról a másikra omlott össze a rendszer.

Németországban például sok ápoló a vírus terjedése miatt hazautazott, de a határok feltórlódása miatt a váltás nem ért vissza, és a határzárok miatt később a hazautazók sem térhettek vissza. Az országban ezért akár 300 ezer idős és beteg ember maradhat otthoni ellátás nélkül.

A gondozó nélkül maradt időseket ekkora számban a kórházak és az idősotthonok sem tudják befogadni, a helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy szinte az összes gondozót feketén dolgoztatják, ezért visszatérésük sokkal nehezebb.

Ausztriában 33 ezer idős szorul 24 órás gondozásra, de a gondozók csak egészségügyi igazolással és két hetes karantén vállallásával térhetnek vissza, de sokan a tesztek hiánya miatt még az igazolást sem tudják beszerezni.

A helyzetet nehezíti, hogy Romániából és Bulgáriából Magyarországon keresztül nem utazhatnak vissza, ezért az osztrák légitársaság légifolyosót nyitott, hogy minél egyszerűbben visszatérhessenek a munkások.

Az osztrák kormány még különböző kedvezményeket is - például ingyenes lakhatást, 1000 eurós kiegészítést - ajánl a visszatérőknek, pedig nemrég még támadták a kelet-európai "bevándorlókat".

Nicolas Schmidt, az Európai Unió foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa már jelezte, hogy át kell jutnia az EU határain annak a több ezer keményen dolgozó férfinak és nőnek, akik biztosítják a biztonságunkat, az egészségünket, és hogy étel legyen az asztalon”. 

1
https://doktorbubo.blogstar.hu/./pages/doktorbubo/contents/blog/92864/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Laszlo 2020-04-05 16:59:53
????Csak ugy megjegyzem,hogy ez kozep europa ????
https://www.google.com/search?q=k%C3%B6z%C3%A9p+eur%C3%B3pa&tbm=isch&chips=q:k%C3%B6z%C3%A9p+eur%C3%B3pa,g_1:orsz%C3%A1gai:0jEWIIcHdcw%3D&hl=en&ved=2ahUKEwjm1cy0vdHoAhUVNa0KHToWCb0Q4lYoBnoECAEQHQ&biw=952&bih=460#imgrc=ISbN-GNWH1qR0M
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?